Gepolierde natuurbeton met boenwas

IMG_20160325_175241

Ik krijg de laatste tijd geregeld de vraag of wij tevreden zijn over onze polybeton. Ik kan volmondig ‘ja’ zeggen, maar ik begrijp ook dat jullie graag wat meer willen weten eer jullie beslissen wel of niet polybeton te laten gieten/leggen. Bovenstaande foto is genomen toen de polybeton een laag boenwas kreeg. Hij reflecteert mooi. Glad was hij niet overdreven.

Even wat algemene info. Wij hebben gekozen voor polybeton omwille van het industriële karakter. Wij hebben ook geen seconde gedacht aan een andere vloerbedekking. Dat het in de slaapkamer parket zou worden wisten we ook vrijwel meteen.

Maar polybeton, je hebt er zoveel verschillende soorten in. Want wij hebben nu voor natuurbeton gekozen. Dat is beton zonder kleurstoffen, zodat hij ‘plekken’ krijgt (afkomstig van het beton). Maar je kan dus ook kiezen voor grijze beton, of voor rode, of voor gelijk wel kleur. Ook kan je ervoor kiezen om er een laag boenwas op te laten leggen, of net gewoon gepolierd te laten. Bij ons werd geopperd om er een laag boenwas op te leggen, door de firma zelf. En we hebben geen seconde spijt van die keuze!

20160528_105212

Deze beton ligt al een tijd, is dus al flink uitgedroogd. We kregen wel te horen van voor de plaatsing dat dit type beton, met boenwas, tot twee jaar lang uitdroogt. Volgend jaar ziet hij er dus mogelijks nog wat anders uit. Met duidelijkere plekken, of nog wat grijzer.

Op bovenstaande foto, zie je als je goed kijkt precies ‘krassen’ in de beton. Dat is afkomstig van de plaatsing.

Eerst gieten ze beton, waar ze nog een extra laag quartz over leggen/gooien, zodat ze met een vlindermachine de beton kunnen vlinderen (of polieren). Dit gebeurt in cirkels, wat je duidelijk ziet in de ‘krassen’.

Het gieten en het vlinderen gebeurde bij ons op één dag. Ik kan je wel vertellen: dat is een enorm stoffige bedoening! Je wanden overdreven hoog afplakken is geen overbodige luxe.

Na het leggen van de polybeton en de boenwas blijf je best even van je vloer af. Wij hebben ook de eerste weken met kousenvoeten over de vloer gelopen.

20160528_105224

Vlak voor het grote raam hebben we een windverband. Op deze foto zie je de kolom waaraan dat windverband verbonden is. Waarom ik deze foto nam? Omdat je hier goed ziet dat waar ze precies geraken met hun boenwas en hun boenwas. Je ziet dat de beton wat anders gekleurd is achter de kolom.

Ook zie je hier dat ze tot net naast de kolom een krimpvoeg geslepen hebben. Waarom krimpvoegen?

Polybeton is meestal over grote oppervlaktes gegoten, met als risico dat hij op ‘zwakke’ plekken kan scheuren. Wat zijn zwakke plekken? Een rioleringsputje (in de garage bvb), of hier de kolom, of de trap in ons geval. Daarom slijpen ze op voorhand al krimpvoegen, zodat indien de beton uitzet of krimpt, de beton scheurt in de krimpvoegen. Een krimpvoeg is een zwakkere plaats dan een plaats waar een rioleringsputje zit.

Meestal kan je in overleg met de firma wel je verband van de krimpvoegen kiezen.

20160528_105235

Nog een opvallend plekje in de beton. Geen idee wat hier gebeurd is, maar je voelt en ziet dat het niet is zoals al de rest.

20160528_10524120160528_105250

Prachtige natuurbeton! Als je dit niet graag ziet, dan vraag je geen natuurbeton, maar een grijze of blauwe polybeton.

20160528_105300

Nog wat plekken en een krimpvoeg. Ik moet wel eerlijk zijn: ze hadden ons aangeraden om de vloer te bedekken als we in huis gingen werken, en dat hebben we niet gedaan. Net omdat we voor het industriële willen gaan.

20160528_105310

Onder de trap. Duidelijk ruwer. Dit is omdat ze hier niet aan konden met het vlindermachine en de boenwas.

20160528_105323

Zoals je ziet blijft hij nog steeds mooi blinken. Ik heb eerst de beton gepoetst met Method, maar dat was niet oké. Ik moest de vloer twee keer dweilen om hem zo te krijgen zoals nu. Momenteel gebruik ik echter Ecover met lijnzaadolie, en daar is vloer duidelijk veel mooier mee! Het product legt ook een laagje bescherming op de vloer.

20160528_105437

Een scheur. In de badkamer. Behalve deze scheur in de badkamer en de garage hebben we er geen. Dit zijn ook de twee plaatsen waar er geen krimpvoegen zitten.

Wij krijgen geregeld de vraag of die polybeton niet glad is. Je voelt het wel dat je niet over een ruwe tegel loopt. En dat heeft zo voordelen: je walst erover bij het poetsen, je kan al eens makkelijk een zetel verschuiven, … Nadelen heeft het niet echt. Al moet ik wel toegeven dat mijn onstuimig neefje makkelijker valt. Dat komt omdat hij niet zo rondstapt maar rondloopt. Een volwassen mens past zich gemakkelijk aan, en stapt algauw op een andere manier op een polybeton.

Ook als de beton nat is, dan is hij zeker goed begaanbaar. Je hoeft geen schrik te hebben dat je op een schaatsbaan staat. Wanneer hij wel gevaarlijk glad wordt is als hij extreem vuil is. Vriendlief heeft dit weekend heel wat stof gemaakt in huis, en het werd tijd dat ik het stof en zaagsel wegdeed en eens dweilde, want ik schoof een paar keer uit.

Of een polybeton duur is of niet, daar kan ik moeilijk over oordelen. Ik ken de prijs van onze polybeton, en ik ken de prijs van onze parket. Niet meer, niet minder. Prijzen noemen is nogal lastig, maar afhankelijk van de oppervlakte denk ik dat je tussen de €70 à €100 per vierkante meter kan rekenen. De firma is twee dagen bij ons komen werken, en vooraf hebben ze alles een keer op de werf besproken met vriendlief.

Ik hoop dat ik zo volledig mogelijk geweest ben. Indien je nog vragen hebt, dan mag je ze zeker stellen! 🙂

11 gedachtes over “Gepolierde natuurbeton met boenwas

  1. Eve's world zegt:

    Heel interessant! Nu weet ik ook direct wat ons te wachten staat 🙂
    In onze offerte staat die boenwas niet, maar nu twijfel ik wel…
    De kleur en de plekken van de natuurbetoon vind ik zooo mooi!
    Wij gaan het terras ook meteen al laten gieten.
    Ik denk dat het wel leuk gaat zijn als je het gevoel hebt dat de vloer van binnen naar buiten doorloopt…

    Like

    • Nicky zegt:

      Dat wilden wij ook. Maar dan dienden we weer te wachten ivm weer. En ons terras moet nog opgehoogd worden. (vandaar dat al die porselein enzo er ligt). Volgend jaar dan maar. 🙂 Het kwam bij ons wel goedkoper uit als we het samen zouden gedaan hebben! 🙂
      En euh, die boenwas, dat kan je volgens mij evengoed later nog laten doen denk ik. 🙂

      Like

Plaats een reactie