Wanneer geef jij een reactie?

Om even duidelijk te maken: ik wil geen regel maken, ik wil enkel mijn persoonlijke kijk geven op het geven van reacties.

Ik volg al jaren blogs. Grote, kleine, ik Google maar wat, en kom ik op een leuke blog terecht, dan bekijk ik hem even.  Het leuke aan blogs is dat je reacties kan achterlaten, en zo je mening delen of net een ander standpunt kan innemen. Al moet ik toegeven dat ik lang niets achtergelaten heb op blogs. Ik was een zogenaamde ‘lurker’. Wel kijken in andersmans leven, op andermans blog, maar zelf niets reageren.
Het geven van reacties is veranderd toen mijn blog een beetje begon te groeien. Met de nadruk op beetje, want zo groot is hij nu ook weer niet! Laten we stellen dat ik het zelf zeer leuk vind om Blogger te openen en te zien dat ik nieuwe reacties heb op wat ik allemaal deel met jullie. Het is fijn om te zien dat er mensen de moeite nemen om al mijn zin en onzin te lezen, en dat ze dan ook nog eens iets willen achterlaten. Een teken naar mij: “hallo, ik heb je (on)zin gelezen, en ik vind je toch wel een reactie waard!” Het voelt aan als een soort van respect dat je krijgt van de lezer, als zij de moeite nemen om een reactie achter te laten.
Omdat ik zelf voel wat dat respect met me doet, ben ik onbewust mijn reactiegedrag een beetje gaan aanpassen. Kom ik via Bloglovin’ op een leuke blogpost terecht, en lees ik die helemaal uit, dan neem ik sinds kort ook wel echt de moeite om even een reactie neer te pennen. Dat kan een korte reactie zijn, maar het kan ook een iets langere reactie zijn, omdat ik voel dat ik nood heb om iets meer te vertellen over een bepaald onderwerp.
Aangezien ik het geven van reacties een zaak van respect vind, zal ik nooit verwijten gooien via reacties. Ik zal altijd trachten respectvol te blijven, ook al deel ik een mening niet. Kan ik niet respectvol mijn mening verkondigen, nu ja, dan klik ik op het rode kruisje en weg is de blog!
Wat ik ook geleerd heb, gaandeweg, met al die reacties te posten, is dat ik in Facebookgroepen ook al eens vlugger zal reageren. Vroeger was ik daar ook een echte ‘lurker’. Steeds maar informatie absorberen, en in mezelf mompelend het wel (on)eens zijn met iets/iemand, maar er niet op reageren. Want iedereen zou mijn reactie dan lezen, en wie weet welke commentaar kwam daarop? Maar ook dat verbetert gaandeweg.
Wat ik voorlopig nog niet altijd doe (soms wel) is om in het echte leven, in een discussie in grotere groep (6 personen ofzo), voor mijn mening uit te komen als die niet matcht met wat de anderen zeggen. Ook weer omwille van de reacties die zouden kunnen komen. Op dat vlak ben ik ergens wel jaloers op vriendlief. Die gaat ten allen tijde, bekend of onbekend, kleine groep of grote groep, zijn mening op tafel gooien. Misschien is het een kwestie van zelfvertrouwen, of misschien is het gewoon een kwestie van geen conflicten op te zoeken.
Dit alles gezegd zijnde, wil ik dus wel bedanken voor al de reacties die ik hier krijg. Ik probeer minstens een keer per week op bezoek te komen op jullie blog, zodat ik jullie ook een beetje leer kennen!
Wanneer geef jij een reactie?
Advertenties
Geplaatst in: Blog

33 gedachtes over “Wanneer geef jij een reactie?

 1. Sofie zegt:

  Reacties zijn idd fijn, daarom doe ik zelf ook de moeite om bij andere blogs een berichtje te laten. Maar ik denk dat er tegenwoordig ook zoveel blogs zijn, en dat mensen ook bij zoveel blogs gaan lezen, dat ze daarom niet altijd de tijd en energie erin steken om overal iets op te zeggen. Begrijpelijk, maar een reactie doet toch altijd deugd hé? 🙂 groetjes!

  Like

 2. Nicky zegt:

  Een reactie doet zeker deugd! 🙂 En ja, als je én zelf wilt bloggen én veel blogs volgt én dan nog eens overal een reactie achter wilt laten, dan ben je wel een tijdje zoet!

  Like

 3. Sas zegt:

  Reacties zijn zo fijn om te krijgen, ik geef ze dan ook terug. Ik krijg steeds vaker langere en inhoudelijkere reacties wat ik super tof vind. Ik merk als ik een reactie krijg van dezelfde persoon telkens met 'leuk artikel' dat ik minder snel bij diegene reageer.

  Like

 4. Nicky zegt:

  Dat voelt zo robotachtig aan hé? Of het gevoel dat je blog misbruikt wordt om bezoekers te lokken. Ik merk dat ikzelf echt 'groei' in het geven van wat meer inhoudelijkere reacties, dat zal je ook al gemerkt hebben!

  Like

 5. Dascha Boonstra zegt:

  Reacties zijn fijn om te krijgen, vooral als het ook echt een reactie is met inhoud 😉 Soms post ik wel eens een foto van mijn lieve kat. Ik kreeg wel eens een reactie van; “You look great” haha.. Sommige mensen kopiëren en plakken hun bericht op elke blog. Ik vind dat echt stom. Als je echt een leuke reactie krijgt, dan is dat erg fijn om te krijgen. Zo weet je dat mensen echt interesse hebben in jou en je blog 🙂

  xoxo
  http://www.its-dash.com

  Like

 6. demooistesteraandehemel zegt:

  Wauw wat een interessant artikel! Ik herken mezelf hier enorm in! Sinds dat ik mijn eigen blog ben begonnen ben ik ook veel actiever aan het reageren. Ik ben niet zo iemand die reageert om het reageren maar alleen als ik écht wat wil zeggen o.i.d. Complimenten voor de originaliteit van je artikel zeg!

  Like

 7. Els zegt:

  Ik schrijft altijd een reactie bij iemand als die ook de moeite heeft genomen om op mij te reageren. Mijn blog is nog niet zo groot dat lukt me dus goed :-). Verder schrijf ik bij andere bloggers een reactie als ik het een leuk en fijn artikel vond om te lezen, ook als ze nooit bij mij iets schrijven.

  Like

 8. Nicky zegt:

  Ik ga ongeveer wekelijks mijn comments na, en dan kijk ik even op die mensen hun blog en laat ik evt. een leuke comment na. En inderdaad, een leuk en fijn artikel verdient gewoon een reactie, ongeacht of je een reactie terugkrijgt of niet!

  Like

 9. Lisa zegt:

  Fijn artikel. Ik reageer inderdaad als ik het artikel heb gelezen, gewoon als een bevestiging van ' Ik heb het gelezen en dit vind ik ervan'. Ik vind het zelf ook altijd leuk als ik weet dat mensen plezier hebben gehad aan mijn artikel dus anderen zullen dat ook wel zo ervaren denk ik dan 🙂

  Like

 10. Dina zegt:

  Wat leuk om te lezen, ook best wel herkenbaar. Ik was vroeger ook heel erg een lurker (ben het soms nog steeds wel, ik volg heel veel blogs maar reageer gewoon niet altijd). Als een blog me aanspreekt en ik direct denk: “OEH hier heb ik wat op te zeggen”, dan reageer ik.

  Like

 11. Karen zegt:

  Ik geef een reactie als ik het idee heb dat ik echt wat leuks of zinnigs te zeggen heb. Ik vind het zelf leuk om reacties te krijgen, maar ik vind het nog leuker dat mijn artikelen door veel terugkerende bezoekers gelezen worden en dat dat aantal nog elke maand groeit.

  Like

 12. Patricia de Ryck zegt:

  Wat jij zegt: als je een bericht helemaal leest dan vind ik het ook een kleine moeite om even een reactie achter te laten. Daarbij merk ik wel dat ik dat sneller doe als ik de desbetreffende blogger ook al eens op mijn eigen site ben tegen gekomen. Daar probeer ik ook zoveel op de reacties te reageren.

  Like

 13. Myriam zegt:

  Bij een bericht dat ik volledig heb gelezen, plaats ik meestal ook een reactie. Uiteraard vind ik het ook elke keer opnieuw leuk als er een reactie is achtergelaten bij mezelf. 🙂

  Like

 14. Wanda Catsman zegt:

  Wat een heerlijk herkenbare blog! Ik probeer ook steeds meer reacties te plaatsen, zeker omdat dit bij de wandelbloggers niet echt veel gedaan wordt. Iedere reactie die je dan ontvangt (of uitdeelt) is dan extra bijzonder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s