Keuzes #4: ruwbouwaannemer

Vorige week hadden we twee offertes voor de ruwbouw in onze mailbox. Het was aan ons om te kiezen. Ik kan je vertellen: het was een moeilijke keuze.

We hadden van onze architecten al een offerte gekregen, eerder in het bouwproces, en mij leek het een goede referentie te zijn. Onze architect is namelijk gespecialiseerd in staalbouw, dus hij zou toch goed moeten kunnen inschatten wat het ons effectief gaat kosten? Wel, ik verschoot me een hoedje! Tussen we de offertes zat maar liefst 20.000 euro verschil! Exclusief btw. Dat is niet niets. Het ene bedrijf ging ongeveer 5.000 euro boven de offerte, en het andere ging er ongeveer 14.000 onder.

We vroegen ons dan logischerwijze ook af waar het verschil zat. Na de twee offertes naast elkaar te leggen dacht ik een deel van het verschil te kunnen verklaren: de ene had administratieve formaliteiten gerekend, de andere niet. Dat was al een flinke 4.000 euro. En waar zat de rest? Werkten ze op een andere manier? Werkten ze met ander materiaal? Hadden ze het financieel moeilijker? Allemaal vragen waar we graag een antwoord op wilden.

Ik belde met pen en papier in de aanslag naar de architect. Hij wist mij te vertellen dat het ene bedrijf zijn prijs zo scherp zette omdat ze een vorig project ontlopen waren. Dus, zo werkt de bouw? Als ze bij het ene project botvieren, dan passen ze hun prijs aan bij het volgende project? Geen vaste prijzen dan? Het materiaal was opgelegd door de aanbesteding van de architect. Daar zat dus ook geen verschil. En op mijn vraag hoe ze werkten, antwoordde de architect het volgende: beide bedrijven hebben dezelfde bedrijfsstructuur, en bij beiden is de baas van het bedrijf aanwezig op de werf.
Onze keuze was moeilijk. Langs de ene kant willen we niet té veel betalen, maar langs de andere kant willen we ook wel kwaliteit. Een huis is iets dat ons moet overleven, niet omgekeerd.

Dus, hebben we referenties gevraagd. Afgelopen zondag hebben we een rondje Vlaanderen gedaan, per auto, om huizen van de twee bedrijven te bekijken. Ik kan je vertellen: we hebben mooie huizen gezien! En de ruwbouwaannemer? Als blijkt dat de goedkoopste offerte effectief klopt, dan gaan we gewoon daarvoor! Die aannemer blijkt het meeste ervaring te hebben, en werkt zo te zien zijn projecten mooi af, waarom dan meer geld uitgeven?
Advertenties

6 gedachtes over “Keuzes #4: ruwbouwaannemer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s