Keuzes #3: architect

Eens we wisten dat we gingen bouwen, en in welke stijl, was het zoeken geblazen naar een architect. Wat in eerste instantie maar iets simpel leek, zou algauw toch een heuse zoektocht worden.

De eerste architect waar we een afspraak mee hadden, was een kennis van een collega van vriendlief. Iemand die we via via kennen dus. De afspraak verliep niet echt zoals gehoopt, enkel vriendlief was aanwezig. En ook de manier van werken van de architect beviel ons niet echt. We hadden een idee in ons hoofd van hoe we ons huis zagen, en voor de architect ook maar een ruwe schets wou maken, wou hij al een contract hebben met ons. Een contract waarin wij beloofden uiteindelijk te bouwen met hem. Hoe kan je nu vanaf het eerste contact al weten of het snor zit met die architect? Ook qua ervaring op vlak van staalbouw had ik mijn twijfels.. We kenden hem via via, misschien kon ons dat mogelijk financieel iets opleveren, maar of dat opweegt tegen ervaring?
Een tweede architect dan maar. Iemand hier uit de buurt, die wel al mooie huizen getekend en gerealiseerd had. Maar ja.. Hoe zat het met zijn ervaring qua staalbouw? “Vooral ervaring in verband met bedrijfsgebouwen, maar particulier heb ik dat nog nooit gedaan. Al wil ik de uitdaging zeker niet uit de weg gaan.”.. Hmm, iedereen moet leren natuurlijk, maar een huis kost wel veel centjes.. En zie dat het dan toch niet goed gaat.. En trouwens, we hadden al een afspraak met een derde architect op de agenda.
Een derde architect. Derde keer goede keer? In ons geval nu wel. We hadden op een of andere website van een architect een verwijzing gevonden naar Group-o-architecten. Een architect die daar zijn eerste ervaringen opgedaan had, en nu zelfstandig is. Naar ik mij meen te herinneren was die architect zelf redelijk ver.. Maar ja, die had wel ervaring in staalbouw, volgens de website! Dan toch maar even zoeken naar die Group-o-architecten. En ja, daar zaten we goed. We hadden een kennismakingsgesprek, en dat verliep echt bijzonder goed. Het bureau zelf zit niet ver van het UZ Gent, en de eigenaar van de zaak wou zelfs al eens gaan kijken naar de bouwgrond. Voor hem was het zeker geen probleem om niet in Gent zelf een project te doen. Ook qua ervaring, manier van werken, later de ontwerpen, .. hadden we absoluut niet te klagen. De architect werkte eerste een paar ontwerpen uit, voor een forfaitair bedrag, en dan mochten we zelf nog beslissen of we een contract aangingen met hem of niet. Indien wel, dan verviel dat forfaitair bedrag, en was dat een ‘eerste betalingsschijf’. Ook hebben we enkele referentie-adressen gekregen waar we gerust eens langs mochten gaan. Dit hebben we ook gedaan, en we hebben nadien onze bevindingen uitgewisseld.
Momenteel is er hoofdzakelijk een stagiair bezig met ons project, maar alles gebeurt onder begeleiding van de eigenaar. Ook qua communicatie verloopt alles vlot. Stuur ik vandaag een mail, dan heb ik morgen al antwoord. Ja, derde keer was echt goede keer!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s