Keuzes #1: Kopen of bouwen?

Het leven bestaat uit keuzes maken. Dagelijks maak je keuzes. Wat doe je aan? Wat eet je? Dit zijn allemaal alledaagse dingen die niet zo een grote impact hebben op je leven. Andere keuzes wel. Zoals waar je nu eigenlijk wilt wonen.

Dat vriendlief en ik een eigen stekje willen is iets wat al enkele jaren aansleept. Door mijn studies was het niet zo evident om er volop maar te gaan, maar nu ik werk begint het te gaan. Wat vriendlief in 2012 wel gedaan heeft: hij heeft een bouwgrond gekocht. Als investering. Want wat hij maandelijks spaarde bracht toch niet zoveel op, en een bouwgrond is uiteindelijk toch vastgoed waar hij later misschien iets mee kon doen.
Ik heb hem toen bijgestaan door contacten te leggen met een notaris, qua kosten, maar ook qua ‘regeling’ later, en de banken. Qua ‘regeling’ later bedoel ik: als ik iets op vriendlief zijn bouwgrond zet, dan wordt dat wettelijk vermoed van vriendlief te zijn. Ook al steken al mijn centen erin. Recht van natrekking heet dat. De notaris toen zei dat we dat eigenlijk het beste kunnen oplossingen door een huwelijkscontract, waarin vriendlief zijn bouwgrond in de gemeenschap steekt, en ik wat centen.

Die bouwgrond heeft hij dan uiteindelijk gekocht. En wat een goede investering was dat. Maar het wilt niet zeggen dat je met een bouwgrond ook al een huis hebt. Nu werk ik vast sinds september, en wilden we toch wel echt gaan samenwonen. Huren vinden we geen optie, dat is in onze ogen geldverspilling. We betalen liever iedere maand af aan iets wat nadien van ons is, dan dat we iedere maand betalen aan iets van een ander.
Kopen dan?  Want bouwen duurt toch wel even eer je het huis effectief kunt bewonen. Iets klein? Een appartement? We zijn welgeteld 1 appartement gaan bekijken. De vraagprijs was €110.000 en uiteindelijk kocht je dan een stuk huis dat nog opgedeeld en afgewerkt moest worden als appartement. De vergunningen waren volgens de verkoper wel in orde, maar je moest al die bijkomende kosten nog doen eer je er effectief woonde. Dat werd dan ook iets van lange adem, en dus begonnen we ons stilletjesaan toch af te vragen of we niet beter bouwen. Ok, het duurde wat langer, maar een grote kost hadden we al gedaan: de bouwgrond. En als we bouwen  dan bouwen we echt helemaal ons zin, mits hier en daar rekening te houden met budget en voorschriften, maar dan was het echt ons idee helemaal. Plus dan ook, alles zou echt nieuw nieuw zijn. Terwijl je toch wel wat anders ziet verkocht worden op de huizenmarkt.

In allerlei kleine stapjes is de eerste belangrijke keuze dus gemaakt: we gaan bouwen. Op naar de volgende keuze die we moeten maken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s